Wat zet ik in mijn cv?

Ik begeleid jongeren en jongere ouderen naar studie, werk of een vrijwilligersbaan. De vraag die ik vaak krijg is ‘wat zet ik in mijn cv ?’. Cv is een afkorting van curriculum vitae en dat betekent niets minder dan ‘levensloop’. Veel mensen zijn aan het solliciteren en niet iedereen vindt het even makkelijk om een cv te maken. Want wat zet je in je cv, welke volgorde hanteer je en hoe maak je een cv?

Waarom is een cv belangrijk?

Jij bent aan het solliciteren en wilt graag die ene baan die jou zo goed past. Bij het selecteren kijken bedrijven vaak eerst naar de cv’s. Maakt je cv een slechte indruk of sluit deze niet aan bij de functie dan is er kans dat ze jouw motivatiebrief overslaan. Het is dus zaak dat jou dat niet overkomt. Met je cv, laat je een eerste indruk achter, het is je visitekaartje voor je toekomstige werkgever. Je wilt dat jouw cv, naast al die andere, eruit springt zodat de werkgever ook je motivatiebrief leest en je uitnodigt voor een gesprek. Dat is de eerste stap naar je nieuwe baan!

Inhoud van je levensloop

Wat zet je nou in je levensloop en in welke volgorde? Je zet bovenaan je cv, je naam als titel. Vervolgens geef je je persoonlijke gegevens zoals naam, adres en dergelijke. Je beschrijf wie je bent, je werkervaringen, je opleidingen, cursussen en je vaardigheden. Je beschrijft alleen de relevante aspecten, dus niet je zwemdiploma maar wel je hobby’s die aansluiten bij de vacature. Vergeet ook je talenkennis en je vrijwilligerswerk niet te noemen. Let op dat je werkervaring en opleidingen in omgekeerde chronologische volgorde zet. Dus de laatst opgedane werkervaring bovenaan.

Waar moet je cv aan voldoen?

  • Gebruik maximaal 2 kantjes op A4-formaat. Hoe maak ik een cv, voorbeelden van cv's

  • Zorg voor overzichtelijkheid; gebruik opsommingstekens.

  • Zet er alleen voor de functie relevante zaken in.

  • Zorg dat er geen taal- of spelfouten in zitten.

  • Gebruik duidelijke en beknopte taal.

  • Vertel geen onwaarheden.

  • Maak het persoonlijker door gebruik van kleur.

Handige templates voor het ontwerp

Op internet vind je verschillende, gratis tools waarmee je een leuke cv kunt maken. Ook kun je veel voorbeeld cv’s vinden. Zelf ben ik fan van Canva. Bij Canva.com kun je gebruik maken van verschillende sjablonen. Het is ook redelijk goed te leren, al kost het je wel wat tijd maar dan heb je ook een super professionele cv. Een andere mogelijkheid waar ik gebruik van maak zijn de verschillende gratis sjablonen die je in Word kunt vinden.

Handleiding voor het maken van een curriculum vitae

Wil je nou nog meer informatie, tips en voorbeelden voor het maken van een cv? Vraag dan de gratis handleiding aan voor het maken van een TOP cv. De handleiding, helpt jou bij het maken van een persoonlijk, netjes en overzichtelijk cv. Zo kun je een toekomstige werkgever laten zien wie je bent en wat je kwaliteiten zijn.

Gratis workshop Canva bij volgen loopbaantraject

Volg je bij mij een loopbaantraject en wil je ook gebruik maken van Canva? Ik geef je dan gratis leuke en handige tips hoe je een professionele cv maakt in Canva.  Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

 

Wat zet ik in mijn cv?
Getagd op: