Stress verminderen 20 gratis tips

In mijn gratis e-book vindt je 20 tips om je stress te verminderen want iedereen heeft tegenwoordig te maken met stress. Werkstress is beroepsziekte nummer 1 in ons land. We leven in een snelle en hectische wereld en met de technologische ontwikkelingen zijn we dag en nacht bereikbaar. Zo leven we in een samenleving die steeds meer van ons vraagt en ziet het ziet er niet naar uit dat dit gaat veranderen. De week van de werkstress is dit jaar van 16 tot 20 november.

Gratis e-book stress verminderen

Verminderen van werkstress

Als werknemer maak je lange dagen en ben je na werktijd vaak nog bezig met je werk. Je ervaart druk om te presteren, om erbij te horen. Je staat 24 uur per dag ‘aan’ en de balans tussen werk, het gezinsleven en vrije tijd is moeilijk te vinden. Is het in deze ‘Coronatijd’ überhaupt nog wel mogelijk om werk en privé te scheiden? Velen werken inmiddels thuis en dat thuiswerken gaat steeds normaler worden, ook in de toekomst. Zelf ervaar ik het thuiswerken niet altijd als even prettig. Ik mis mensen om me heen en voortdurend achter het beeldscherm ben ik inmiddels ook wel beu. Ik mis mijn ritje naar kantoor, de afleiding. Op afstand vergaderen en nieuwe dingen creëren, ik word er behoorlijk moe van en het levert me stress op.

Wat is eigenlijk stress?

Stress is een gevoel van spanning en druk, een reactie van je lichaam op een bedreigende situatie. Dat gebeurt wanneer je in contact komt met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer je bang bent om te vallen of zenuwachtig bent voor een presentatie. Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een staat van paraatheid komt zodat je extra alert bent. Hierbij maakt je lichaam dan het stresshormoon Cortisol aan.

Bij daadwerkelijk gevaar zijn deze reacties van je lichaam heel nuttig. Het vervelende is dat wij steeds meer en steeds vaker onveilige situaties en stress ervaren terwijl er lichamelijk geen gevaar is. 

stress en burnout

Stress hoort bij het leven

Wist je dat stress ook gezond kan zijn? Stress zet je aan tot actie, tot handelen! Heb je een belangrijke presentatie, moet je examen doen of heb je een sollicitatiegesprek dan kan stress positief zijn. Het helpt je om te focussen, goed te presteren. Rij je op een drukke autosnelweg dan helpt stress je bij je concentratie. En zo zijn er tal van voorbeelden waarbij stress je helpt.

Klachten kunnen leiden tot een burn-out

Af en toe stress hoeft geen probleem te zijn als je voldoende veerkracht hebt hiermee om te gaan. Is stress langdurig aanwezig of reageert je lichaam te heftig op een situatie dan kan dit problemen geven. Hoe langer de stress duurt, hoe meer tijd het kost om te herstellen. Bij een opeenstapeling van stress ontstaan er klachten die zich lichamelijk, psychisch, emotioneel of in gedrag kunnen uiten. Dan heb je te maken met ongezonde stress. Dit kan zelfs leiden tot overspannenheid of een burn-out. 

Gratis 20 tips tegen stress

Heb jij ook last van stress en wil je je stress verminderen? In mijn gratis e-book vind je 20 tips die je stress helpen verminderen? Praktische tips, direct te gebruiken om te leren omgaan met stress. En ik zeg niet dat je kunt leven zonder stress want stress is ook noodzakelijk, het hoort erbij.

Heb jij problemen met slapen? Lees dan ook mijn blog inclusief tips over slapeloze nachten.

Stress verminderen 20 gratis tips