1 maart, Nationale complimentendag 

Complimenten geven, dat doen we echt te weinig is mijn persoonlijke ervaring. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Volgens de website van de Nationale Complimenten dag zit het geven van complimenten niet in onze volksaard. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. En we kunnen in ons land best wel wat meer positiviteit gebruiken! Daar ben ik het zeker mee eens. Fijn dat er elk jaar een nationale complimentendag is om dit extra onder de aandacht te brengen. Hoewel dit niet nodig zou moeten zijn. Positiviteit staat voor mij ook voor een gelukkiger en vrolijker leven. Het geven van veel en eerlijke complimenten helpt je het goede van anderen in te zien en dat geeft jezelf ook een goed gevoel.

complimentendag kaartje om te bedanken

Geef een compliment aan je collega

Je hebt behoefte om erbij te horen, gezien te worden, gehoord te worden. Je wilt ertoe doen! Dit geldt zowel voor privé als voor je werk. En het geven van een compliment kost je niets, je hoeft elkaar alleen een beetje aandacht te schenken. Daarbij versterken positieve woorden de band en samenwerking met je collega’s. Erkenning heeft een positieve werking op je motivatie. Complimenten, positieve woorden zorgen er voor dat je nog beter je best gaat doen. Je gaat zelfs beter functioneren wanneer je leidinggevende zich richt op dat wat je goed doet, in plaats van op dat wat minder goed gaat. Belonen werkt nog altijd beter dan straffen.

‘Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets fouts ziet, bied dan je hulp aan’. Nelson Mandela.   

Geef een oprecht compliment

Heb je daarentegen het gevoel dat je inwisselbaar of nutteloos bent, dan ben je een stuk minder gemotiveerd. Het schijnt dat gebrek aan waardering een belangrijke reden is waarom werknemers ontslag nemen en vrijwilligers stoppen met hun vrijwilligerswerk. Voor mij is dit in elk geval heel herkenbaar. Door een gebrek aan waardering van een voormalige werkgever heb ik afscheid van het bedrijf genomen. Dus geef eens wat vaker een compliment, het kost je niets. Laat het wel een oprecht en persoonlijk compliment zijn en ga niet iets verzinnen, want dat werkt niet.

Moeite met waardering

Heb jij er een hekel aan om een compliment te krijgen of heb je moeite om met waardering om te gaan? Het kan zijn dat je weinig zelfvertrouwen hebt of negatief over jezelf denkt. Daardoor vind je het moeilijk om het compliment te accepteren. Wil je meer zelfvertrouwen of af van negatieve gedachten, neem gerust contact met mij op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we samen wat we hieraan kunnen doen. Bekijk ook eens mijn cursus stress verminderen. Deze blended cursus zorgt bij jou voor meer zelfvertrouwen, minder stress, meer ontspanning en meer plezier met als resultaat een moeitelozer leven.

Coaching vanuit holistisch mensbeeld

Ik werk als coach vanuit een holistisch mensbeeld, op onderbewust niveau. Hierbij ga ik ervan uit dat er een nauw verband is tussen lichaam en geest en de connectie van de mens met alles om hem heen.

gratis kennismakingsgesprek

Nationale complimentendag
Getagd op: