Meer zelfvertrouwen door complimenten

Er zijn verschillende manieren om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Dit kan onder andere door het geven en ontvangen van complimenten. Met het geven van een compliment laat je waardering blijken. Ieder mens heeft immers behoefte aan waardering. Je wilt erbij horen, geaccepteerd en gezien worden, je wilt ertoe doen! Dit geldt zowel voor privé als voor je werk. Het is niet voor niets dat waardering in de piramide van Maslow direct na sociale behoeftes komt. Het is een van onze basisbehoeftes. Door waardering krijg je erkenning en dat betekent dat je positieve gevoelens ervaart zoals vertrouwen, zelfvertrouwen en respect.

Complimenten als waardering

Complimenten geven dat doen we echt te weinig is mijn persoonlijke ervaring. En ik ben niet de enige met deze ervaring. Volgens de website van de Nationale Complimentendag, elk jaar op 1 maart, zit het geven van complimenten niet in onze volksaard. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. We hebben behoefte aan waardering voor meer zelfvertrouwen en we kunnen in ons land ook best wel wat meer positiviteit gebruiken. Geef dus zelf ook eens vaker een complimentje!

compliment voor meer zelfvertrouwen

Positieve feedback voor meer zelfvertrouwen

Een compliment is een vorm van positieve feedback en die kan je op verschillende manieren geven zowel privé als op je werk. Dat kan in de vorm van een knuffel, een schouderklopje of gewoon door het gebruik van woorden. Geef je een compliment, maak het dan wel specifiek, zeg wat je zo goed vindt! Het geven van een compliment kost je niets. Je hoeft elkaar alleen een beetje aandacht te geven en het geeft een ander een blij gevoel en meer zelfvertrouwen.

Waardering op het werk

Daarbij versterken positieve woorden de band en samenwerking met je collega’s. Voel je je op je werk gewaardeerd en gezien dan heeft dat een positieve werking op je motivatie en je zelfvertrouwen. Complimenten en positieve woorden zorgen ervoor dat je nog beter je best gaat doen. Je gaat zelfs beter functioneren wanneer je leidinggevende zich richt op dat wat je goed doet, in plaats van op dat wat minder goed gaat. Belonen werkt nog altijd beter dan straffen! 

Heb je daarentegen het gevoel dat je niet gezien wordt, inwisselbaar of nutteloos bent, dan ben je een stuk minder gemotiveerd. Het schijnt dat gebrek aan waardering een belangrijke reden is waarom werknemers ontslag nemen en vrijwilligers stoppen met hun vrijwilligerswerk. Werktevredenheid hangt niet alleen af van de financiële beloning.

Complimenten ontvangen

Heb je moeite met het ontvangen van een compliment, dan ben je niet de enige. Sommige mensen klappen dicht bij het ontvangen van een compliment, kijken of wuiven het weg. Zo zwakken ze het compliment af. En dat is jammer. Krijg je een compliment, zeg dan gewoon ‘dank je wel’. Neem het met blijdschap in ontvangst want je hebt het verdiend. Bij het krijgen van een compliment activeer je het gelukshormoon dopamine in je hersenen. Dit maakt je blij en vergroot je zelfvertrouwen. Accepteer dus het compliment en geniet ervan!

Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment, als je iets fouts ziet, bied dan je hulp aan. Nelson Mandela

Meer informatie over vergroten zelfvertrouwen

Heb jij moeite met het geven of ontvangen van complimenten en wil je je zelfvertrouwen vergroten? Ik help je hier graag bij. Neem gratis en vrijblijvend contact met mij op voor meer plezier, zelfvertrouwen en balans. Contact opnemen.

Meer zelfvertrouwen
Getagd op: