Hyperventilatie door stress 

Worden we geconfronteerd met een lichamelijke of psychische bedreiging dan vertonen alle mensen dezelfde fysiologische reactie. Ons autonome zenuwstelsel activeert het vecht- of vluchtmechanisme dat je op momenten van gevaar het leven kan redden. Hierbij maak je de stresshormonen cortisol en adrenaline aan als voorbereiding op een zware inspanning. Daardoor stijgt je bloeddruk, neemt je hartslag toe en ga je ook sneller ademen. Bij (chronische) hyperventilatie door stress is je ademhaling te snel.

Verkeerd ademen leidt tot klachten

Veel mensen hebben vaak een verkeerde manier van ademen. Dat wil zeggen een hoge borstademhaling in plaats van een buikademhaling. Of een te snelle ademhaling door de mond in plaats van door de neus. Dit kan leiden tot verschillende klachten waaronder dus hyperventilatie. In mijn coachpraktijk test ik cliënten dan ook altijd op hun ademhaling. Wat blijkt? Negen van de 10 ademen te snel, te hoog en vaak ook nog door de mond.

Verkeerde ademhaling schadelijk voor je gezondheid

Ademen is, naast de hartslag, de belangrijkste activiteit van je lichaam. Je ademt altijd, dag en nacht! Je ademhaling is dus ongelofelijk bepalend. Is er iets niet goed met je ademhaling, heb je een verkeerde gewoonte van ademen dan is dit schadelijk voor je gezondheid. Er kunnen dan allerlei klachten ontstaan, zowel mentaal als fysiek. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid, benauwdheid, eczeem, spierpijn of een hoge bloeddruk. Ook kan je immuunsysteem verslechteren waardoor je sneller ziek bent. Een ontregelde ademhaling kan zelfs leiden tot een burn-out.

hyperventilatie door stress

 

 

 

 

 

Hyperventilatie door stress veroorzaakt

Hyperventilatie is een bekend voorbeeld dat wordt veroorzaakt door stress en spanningen met als gevolg een ontregelde ademhaling. De ademhaling bij hyperventilatie is te snel of te diep. Daarbij krijg je te veel lucht binnen in plaats van te weinig zoals je misschien verwacht. Dieper en sneller ademhalen heeft dan ook geen enkele zin en toch is dat wat de meeste mensen doen wanneer ze hyperventileren.  

Hyperventilatie door kooldioxide tekort

Bij hyperventilatie heb je geen gebrek aan zuurstof maar een tekort aan kooldioxide, ook wel CO2 of koolzuur, in je bloed. Het is niet voor niets dat wanneer je hyperventileert je advies krijgt om in een zakje te ademen. Op die manier krijg je meer kooldioxide binnen. Kooldioxide, is net zo belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam als zuurstof. Heb je chronische hyperventilatie dan kun je je vermoeid en lusteloos voelen, gespannen of gestrest. Verder kun je last hebben van concentratie- en geheugenproblemen, hartkloppingen of duizeligheid. Door nachts met een pleister op je mond te slapen kun je je tekort aan kooldioxide aanvullen.  

Stress de meest voorkomende oorzaak van hyperventilatie

In mijn omgeving kom ik het vaker tegen, mensen die last hebben van hyperventilatie, ontstaan door stress. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van (chronische) hyperventilatie. Ook angst, boosheid of verdriet kunnen overigens oorzaken zijn. Met ademhalingsoefeningen kun je weer controle krijgen.

Hartcoherentie vermindert stress

Door je ademhaling te verbeteren, kun je de genoemde klachten verhelpen en voorkomen. Hartcoherentie helpt je weer controle te krijgen over je ademhaling en je hartritme. Met hartcoherentie bedoelen we een coherent hartritmepatroon. Coherent wil zeggen, samenhangend, in harmonie met andere ritmes in je lichaam zoals je hersengolven of je ademhaling. Dit heeft een positief effect op je gezondheid. Hartcoherentie vermindert stress, verbetert je immuunsysteem en maakt je alerter. 

Hartcoherentie en een moeiteloze ademhaling

Konstantin Buteyko, een wetenschapper en arts uit de Oekraïne heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de relatie tussen ademhaling en gezondheid. Hij toonde aan dat een te diepe ademhaling leidt tot een CO2 gebrek. Met zijn methode herstel je de natuurlijke ontspannen ademhaling. De hartcoherentiemethode die ik in mijn praktijk toepas, is geïnspireerd op de Buteyko methode. Met een regelmatige, moeiteloze ademhaling bereik je de veilige toestand van het zenuwstelsel via de regulering door het hart. Dat is de basis van hartcoherentie.

Cursus verminderen van stress

Heb jij een verkeerde ademhaling of hyperventilatie door stress en wil je leren hoe je beter je adem kunt reguleren? Wil jij meer energie, meer plezier, beter slapen of je beter kunnen concentreren? Schrijf je in voor mijn blended, online cursus ‘stress verminderen’. 

Of maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste kennismakingsgesprek.

aanmelden voor online coaching stress verminderen

 

Hyperventilatie door stress
Getagd op: