Houd je energie in balans
Houd je energie in balans en sta eens stil bij jouw functioneren, bij de activiteiten die jou energie geven en welke je energie kosten. Heb je last van werkdruk, loop je tegen stressklachten aan? Wellicht levert de hoeveelheid werk je problemen op of het kan zijn dat je energie verliest aan bepaalde activiteiten. Breng daarom inzicht in jouw energieverbruik en onderneem actie om weer balans en plezier terug te krijgen in werk en privé.
Kom weer in balans
Vraag je meer energie van jezelf dan je aan kan, dan is de kans groot dat je draaglast groter is dan je draagkracht. Stress, overspanning en zelfs een burn-out kunnen het gevolg zijn. Zorg er dan voor dat je energie weer in balans komt. Het is belangrijk dat je een balans vindt tussen spanning en ontspanning, zowel in je werk als privé.
Energiegevers en energievreters
Door beter in balans te zijn, ben je beter bestand tegen stress. Dit kan door ervoor te zorgen dat je je energiegevers en je energievreters (of energielekken) leert kennen en hier een evenwicht in vindt. Energiegevers en energievreters zijn bijna altijd acties, activiteiten of personen waar je in het dagelijks leven mee te maken krijgt. Ze zijn voor iedereen verschillend. Wat mij energie oplevert, kan voor jou een energievreter zijn. Energiegevers zijn zaken waar je echt plezier aan beleeft in je werk of privé. Heb je voldoende energiegevers dan kun je beter met je energievreters omgaan. Mensen, zaken en taken waar je heel moe van wordt, waar je tegen opziet, die je echt niet leuk vindt, zijn energievreters.
Voorbeelden energiegevers en energielekken
Energiegevers | Energievreters of energielekken |
Wandelen in de natuur of muziek. | Negatieve gedachten. |
Positieve gedachten. | Geen voldoening uit je werk halen. |
Hobby’s die plezier geven. | Moeten in plaats van mogen. |
Waardering krijgen. | Je niet gewaardeerd voelen. |
Je energie in balans houden met meer energiegevers
Is het verschil tussen je energiegevers en energievreters klein dan houd je je energie mooi in balans. Echter hoe groter het verschil, hoe meer energievreters, hoe groter de kans op stress of een burn-out. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor voldoende energiegevers ten opzichte van de energievreters. Maak eens de balans op tussen jouw energielekken en energiegevers via onderstaande oefening.
Breng verandering in je balans!
De perfecte balans vind je door jouw energievreters en energiegevers op een rijtje te zetten.
Schrijf, zo concreet mogelijk, in 2 kolommen op welke activiteiten je energie kosten en welke je energie geven. Denk hierbij aan activiteiten, situaties, personen, dagelijkse bezigheden en voeding zowel in je werk als privé. Blijf schrijven, zonder te stoppen en schrijf alles op wat in je opkomt. Laat het een paar dagen rusten, kijk er nog eens naar en vul het eventueel aan.
Bekijk vervolgens of je de dingen in de kolom die energie van je vragen, kunt verminderen of verkleinen. Kijk dan of dat wat jou energie geeft, ook voldoende aanwezig is. Probeer energiegevers toe te voegen of deze vaker toe te passen. Sommige activiteiten in je leven kosten meer energie dan ze geven. Is een energievreter onvermijdelijk of wil je deze toch graag doen? Zet er dan een energiegever tegenover. Die gebruik je dan om weer bij te komen. Zolang dat wat je energie kost in balans is met dat wat je energie geeft, ben je minder vatbaar voor stress.
Meer informatie over energie in balans houden
Wil je hulp of begeleiding bij het in balans brengen van je energie, neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Lees ook mijn blog over hoe verminder je stress.