Hyperventilatie door te veel lucht!

Veel mensen hebben een verkeerde manier van ademen; via de borst, te snel of door de mond. Dit kan leiden tot stress en verschillende (fysieke) klachten. In mijn coachpraktijk test ik klanten dan ook altijd op hun ademhaling. Hyperventilatie is zo’n voorbeeld dat wordt veroorzaakt door stress en spanningen en waarbij mensen te diep ademen. Daarbij krijg je te veel lucht binnen in plaats van te weinig zoals velen denken. Dieper en sneller ademhalen heeft dan geen enkele zin en dat is toch wat veel mensen denken. Hyperventilatie door stress.

Chronische hyperventilatie

Ik herinner me nog goed dat ik jaren geleden met de auto door mijn woonplaats reed met mijn toenmalige partner volledig in paniek op de bijrijdersstoel. Hij hing uit het raam, had hartkloppingen en het erg benauwd. Met het idee dat hij een hartaanval aan het krijgen was, scheurde ik naar onze huisarts. Het was op een zondagmiddag, ik weet het nog goed omdat de huisarts geen dienst had en naar een andere huisartsenpraktijk verwees die ook gesloten was. Zo verwezen ze naar elkaar en waren wij die zondagmiddag behoorlijk gestrest en in paniek aan het rondrijden. Achteraf gelukkig dus geen hartaanval maar ‘slechts’ hyperventilatie. En nog wel chronisch ook, wat betekent dat je sinds lange tijd teveel en te diep ademt. Daar ben je dan mooi klaar mee!

Hyperventilatie en kooldioxide

In mijn omgeving kom ik het vaker tegen, mensen die last hebben van hyperventilatie. Je hebt dus eigenlijk een gebrek aan CO2, kooldioxide. Het is niet voor niets dat bij hyperventilatie wordt aangeraden om in een zakje te ademen. Op die manier krijg je meer kooldioxide binnen. Kooldioxide, is net zo belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam als zuurstof.

Met chronische hyperventilatie voel je je lusteloos, vermoeid en gestrest

Heb je chronische hyperventilatie dan kun je je vermoeid en lusteloos voelen, gespannen of gestrest. Ook kun je last hebben van concentratie- en geheugenproblemen, hartkloppingen of duizeligheid.

Buteyko methode, ademhaling, zuurstof, koolzuurgas

Hartcoherentie om stress te verminderen

De Russische longarts Dr. Konstantin Buteyko, heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de relatie tussen ademhaling en gezondheid. Met zijn methode herstel je de natuurlijke ontspannen ademhaling. De hartcoherentiemethode die ik in mijn praktijk toepas, is geïnspireerd op de Buteyko-methode. In het filmpje vertelt hij hier meer over.

Je ademhaling testen op stress

Wil je leren hoe je beter je adem kunt reguleren? In een gratis sessie testen we je ademhaling en leer ik je hoe je deze kunt verbeteren.

Te veel lucht is ook niet goed!
Getagd op: