Angst voor de tandarts

Ja hoor, het is weer eens zover. Ik heb een afspraak met de tandarts. Dit keer niet voor een normale controle maar voor een renovatie aan mijn kies met kroon. Die kroon is aan vervanging toe. De tandarts heeft voor mij een uur ingepland. Nu heb ik een flinke hekel aan de tandarts, net als zoveel andere mensen dus sta ik te springen? ‘nee’, niet echt. Ik ben in principe niet bang, nou ja een heel klein beetje misschien, dat wel. Angst voor de tandarts heb ik in elk geval niet en ik wil wel graag een goed gebit houden. Dus gaan met die banaan!

Een beetje bang ben ik wel

Nauwelijks een uurtje later lig ik in de tandartsstoel omhoog te kijken naar een blauw mondkapje en een lichtje dat irritant in mijn ogen schijnt. Het mondkapje doet me even denken aan de lege schappen in winkels waar ze verkocht worden. Het gevolg van de angst voor het Coronavirus dat ook inmiddels in ons land aanwezig is. De tandarts inspecteert ondertussen nauwkeurig mijn mond en de desbetreffende kies. Vriendelijk vertelt ze me wat ze gaat doen en vraagt of ik ook een verdoving wil. Uiteindelijk wil ik wel graag een verdoving, het lijkt me toch een stuk prettiger voor de behandeling. Een beetje bang ben ik nu wel, eerlijk gezegd.

Mijn angst voor de tandarts uit zich door een trillende mond

Zo’n kies renoveren kost nogal wat moeite blijkbaar. Ik probeer zo ontspannen mogelijk te liggen en doe mijn ademhalingsoefeningen. Dit lijkt te helpen. Echter na een half uur met open mond, het lawaai van de speekselzuiger en het snerpende geluid van de tandartsboor, begin ik me steeds ongemakkelijker te voelen. Pijn doet het niet, dat kan ik niet zeggen maar mijn mond begint wel onbeheersbaar te trillen. Is dit dan toch de  angst voor de tandarts of vooral moeheid, vraag ik me af. Gelukkig is er tijd om tussendoor even spieroefeningen te doen zodat ik mijn mond wat kan ontspannen. Na zo’n drie kwartier is mijn tandarts dan eindelijk klaar met mijn kies. Al met al is het redelijk pijnloos verlopen, zelfs de verdoving heb ik nauwelijks gevoeld. De angst voor de tandarts, die ik toch wel een beetje ervaren heb, is in feite niet nodig. Opgelucht stap ik uit de stoel en neem redelijk vrolijk afscheid van de tandarts en haar assistente. Gelukkig, dat zit er weer op denk ik bij mezelf, over een half jaartje maar weer eens terugkomen.

Contact opnemen stresscoach

Tandarts gespecialiseerd in angst

Thuis gekomen pieker ik nog even na over de tandarts en de angst die zoveel mensen hebben voor een tandartsbezoek. Terwijl mijn verdoving aan het uitwerken is, zoek ik op internet naar informatie. Het blijkt dus dat zo’n 40% van de Nederlandse volwassenen aangeeft bang te zijn voor een tandartsbezoek. Het schijnt ook dat veel mensen daarom de periodieke controle maar overslaan. En dat is toch wel jammer voor het behoud van je gebit. Er zijn speciale angstpraktijken waar je naar toe kunt. De tandartsen zijn  gespecialiseerd in angst. Je hoeft je niet te schamen en kunt dus gerust een afspraak maken bij een dergelijke praktijk. Heb jij angst voor de tandarts dan zou ik dat zeker doen.

Angst zorgt voor veel stress

Angst voor de tandarts is niet het enige waar je bang voor kunt zijn. Er zijn vele soorten angst. Heb jij weleens last van angst of ben je bang wat andere mensen van je vinden? Je bent daarin niet de enige. Het schijnt dat zelfs 1 op de 5 Nederlanders wel eens last heeft van een angststoornis. Dit zijn wel 3 miljoen mensen! Angst kan zorgen voor allerlei lichamelijk klachten, voor veel stress. Het kan je leven dusdanig beïnvloeden dat je minder goed functioneert. Laat angst niet je leven bepalen, zoek op tijd hulp.

Wanneer angst je leven bepaalt

Maak jij je veel zorgen over allerlei dingen uit het dagelijkse leven? Dan kun je last hebben van piekeren, prikkelbaarheid of je voelt je gespannen en kunt je niet goed concentreren. Wanneer angst je leven bepaalt kan dit ook betekenen dat je je moe voelt en slapeloze nachten hebt.

coach aangesloten bij Coachfinder, stress en angst

Stress en angst verminderen

Ervaar jij vaak angsten, spanningen of stress? Ik help je graag hiermee om te gaan. Mijn online cursus ‘stress verminderen’ helpt jou om te gaan met stress en angsten. De cursus is inclusief drie coachgesprekken van elk 1-1,5 uur en je hebt een jaar lang toegang tot de opdrachten en theorie.  Op dit moment is er een speciale introductieprijs. Of maak gebruik van een individueel coachtraject. Vraag hiervoor een gratis kennismakingsgesprek aan. Coaching kan zowel online, face-to-face of blended.

gratis kennismaking coaching angst

Angst voor de tandarts